Evde Rakı Yapımı Nasıldır?

Evde Rakı Yapımı Nasıldır?

Rakı ülkemizin milli alkollü içeceğidir. En yaygın bilinen rakı türü üzüm sumasından elde edilip anasonla ikinci defa distile edilenidir. Bunun dışında alkolün elde edildiği faklı rakı türleri de vardır. Erik rakısı, incir rakısı, şeftali rakısı ve kayısı rakısı gibi.

Evde Rakı Yapımı Nasıldır?

Alkollü içeceklerden alınan vergilerin artması sebebiyle evde rakı yapımı popülerlik kazanmıştır. Peki, Rakı Yapmak için hangi malzemeler gerekir? En iyi rakı nasıl yapılır? Ne kadar alkole ne kadar su ve anason eklenmeli? gibi soruların yanıtları bu yazıda.

Rakı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Rakı Yapmak için hangi malzemeler gerekir? 

Evde Rakı Yapımı için gerekli malzemeler;

  • 1 litre etil alkol,
  • 3 ml Doğal Anson aroması yada doğal anason yağı,
  • 1.1 litre iyi kalite su,
  • Aktif karbon,

Evde Rakı Yapımı

Evde rakı yapımı çok merak edilen bir konu olsa da yazıyı okuduğunuzda aslında çok basit olduğunu göreceksiniz.

Evde rakı yapımının püf noktaları; sıralama, malzemelerin kullanım miktarı ve uygulama şeklidir.

Hacmen Alkol Oranı

Evde rakı yapmak isteyen hobiciler öncelikle alkolün hacmen miktarına karar vererek işe başlamalılar. Geleneksel rakı dediğimiz ve hepimizin bildiği standart rakılar hacmen %45 alkol ihtiva ederler. Eğer herşey dahil otellerde servis edilen, hacmen %40 - %43 aralığında alkol ihtiva eden bir rakı yapmak isterseniz alkol / su oranındaki su miktarını arttırmanız gerekecektir. Tarifi, hacmen %45 olarak veriyoruz. Eğer siz isterseniz bu oranı arttırıp azaltabilirsiniz. 

Rakılık Anason Yağının Özellikleri

Evde rakı yaparken kullanılacak anasonun özellikleri rakının kalitesini belirler.

Rakılık anason nedir? Rakılık anasonun özellikleri nelerdir? Rakılık anasonun farkı nedir?

  • Tane anasondan distilasyon yöntemiyle üretilmiş doğal anason aroması yada doğal anason yağı olmalı
  • Resmi belgelere sahip olmalı (şişe etiketinde resmi ve ticari bilgiler yer almalı)
  • Yapay aroma, doğala özdeş aroma yada rakı kiti olarak satılan ürünlerden olmamalı

Etil Alkolden Rakı Yapımı


Etil alkol kullanarak rakı yapımı? Etil alkolden nasıl rakı yapılır? 

Kişisel evde rakı yapımı için etil alkol kullanılmalıdır. Kesinlikle metil alkol olmamalıdır. Metil alkol ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Kullanacağınız alkolün etil alkol olduğundan emin olmalısınız ve içinde denatonyum benzoat olmamalıdır. Denatonyum benzoat, etil alkolün içilemeyecek kadar acı olmasına sebep olur. 

  • Etil alkol,
  • Kağıt havlu,
  • Yarıdan Kesilmiş plastik kola şişesi,
  • Doğal anason aroması yada yağı,
  • Aktif karbon,
  • Ölçü için pastör pipet

Etil Alkolün Filtre Edilmesi

Etil alkol nasıl aktif karbon filtreden geçirilir? Aktif karbon filtre ne işe yarar? 

Rakı yaparken kullanılacak etil alkol bir defa damıtılarak üretilir. Bir defa damıtmadan geçtiği için içerisinde kötü kokular olur. Bu kötü kokuları azaltmak için alkolün aktif karbon filtre işleminden geçirilmesi gerekir.

Aktif Karbon Filtre Yapımı 

Aktif karbon filtre nasıl yapılır? En pratik aktif karbon filtre yapımı?

Yarıdan kesilmiş plastik kola şişesinin kapağına çiviyle delikler açıyoruz ve tekrar şişenin ağzını kapatıyoruz. Ters çevirip kağıt havluyu içine yerleştiriyoruz. Son olarak yıkayıp kuruttuğumuz aktif karbonları içine koyup alkolü içinden geçiriyoruz. Bu işlem ne kadar çok tekrarlanırsa alkolün kokusu o kadar çok azalır ama havayla uzun süre temas edeceği için alkol kaybı yaşanabilir.

Anasonlama

Rakı yapımında anason nasıl kullanılır? Rakı yaparken ne kadar anason yağı kullanılır?

Anasonun ilave edilmesi aşamasına geldik. Aktif karbon filtreden geçirdiğimiz alkolün bir litresine 3 ml doğal anason aroması yada 3 ml doğal anason yağı ilave edilerek bir dakika kadar çalkalanır. Anason yüksek saflıkta bir yağ olduğu için alkolde daha kolay çözülür.

Seyreltme

Alkol nasıl seyreltilir? Seyreltme için ne kadar su ilave edilir? Sereltmenin ince detayları?

Aktif karbon filtreden geçirdiğimiz alkolümüze anason yağı ilave edip çalkaladık. Şimdide üzerine su ekleyip seyreltmemiz gerekiyor. Bu kısım rakının alkol değerini belirleyen kısımdır. Normalde 1 litre alkole 1,13 litre ilave edildiğinde hacmen %45 seviyesinde bir rakı yapmış oluruz ancak kullanacağımız alkolü aktif karbondan geçirdiğimiz için uzun süre havayla temas etti. Havayla temas eden alkol uçarak değer kaybedeceği için yaklaşık olarak hacmen değeri %92 - %93 seviyesinde olacaktır. Alkol değerinin hacmen %45 olmasını istiyorsak seyreltmek için kullanılacak su miktarının daha az olması gerekecektir. Bu durumda 1,13 litre su yerine 1 litre su ilave edilerek seyreltme yapılması gerekir.

Eğer seyreltmek için ilave edilecek olan su 1,13 litre kullanılırsa yapılan rakı berrak bir görüntü almaz. Hafif beyazlamış bir rakı görüntüsü alır. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yapılması gereken biraz daha alkol ilave edilmesidir. İlave edilecek alkol miktarı, berrak görüntü alana kadar yavaş yavaş eklenerek belirlenir.

En Pratik Rakı Yapımı

En pratik rakı tarifi nasıldır? En hızlı rakı nasıl yapılır? Kısa yolsan rakı yapımı nasıldır?

Bir litre alkol + 3 ml anason + bir litre su karışımıyla iki litre rakı elde edilir.

Yazımızı özetlersek bu soruların hepsine birden yanıt vermiş oluruz. Aktif karbon filtreden geçirilmiş bir litre alkolün içine 3 ml doğal anason aroması yada yağı ekleyip bir dakika çalkalıyoruz. Sonra üzerine bir litre iyi kalite su ilave edip tekrar bir dakika karıştırıyoruz. Toplamda iki litre rakımız hazır oluyor.  

Diğer rakı yazılarımızı blogumuzdan takip edebilirsiniz. Yeni yazılarımız gelmeye devam edecek.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rakılık Anason

En İyi Rakı Kiti Nasıl Anlaşılır