Evde Rakı Yapımı Nasıldır?
Evde rakı yapımı, doğru anason, doğru alkol ve doğru su kullanılarak yapılır.
Rakı ülkemizin milli alkollü içeceğidir. En yaygın bilinen rakı türü üzüm sumasından elde edilip anasonla ikinci defa distile edilenidir. Bunun dışında alkolün elde edildiği faklı rakı türleri de vardır. Erik rakısı, incir rakısı, şeftali rakısı ve kayısı rakısı gibi.
Evde Rakı Yapımı Nasıldır? |
Alkollü içeceklerden alınan vergilerin artması sebebiyle evde rakı yapımı popülerlik kazanmıştır. Peki, Rakı Yapmak için hangi malzemeler gerekir? En iyi rakı nasıl yapılır? Ne kadar alkole ne kadar su ve anason eklenmeli? gibi soruların yanıtları bu yazıda.
Rakı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Rakı Yapmak için hangi malzemeler gerekir?
Evde Rakı Yapımı için
gerekli malzemeler;
- 1 litre etil alkol,
- 3 ml Doğal Anson aroması yada doğal anason yağı,
- 1.1 litre iyi kalite su,
- Aktif karbon,
Evde Rakı Yapımı
Evde rakı yapımı çok merak edilen bir konu olsa da yazıyı okuduğunuzda aslında çok basit olduğunu göreceksiniz.
Evde rakı yapımı püf noktaları; sıralama, malzemelerin kullanım miktarı ve uygulama şeklidir.
Hacmen Alkol Oranı
Evde rakı yapmak isteyen hobiciler öncelikle alkolün hacmen
miktarına karar vererek işe başlamalılar. Geleneksel rakı dediğimiz ve
hepimizin bildiği standart rakılar hacmen %45 alkol ihtiva ederler. Eğer herşey
dahil otellerde servis edilen, hacmen %40 - %43 aralığında alkol ihtiva eden bir
rakı yapmak isterseniz alkol / su oranındaki su miktarını arttırmanız
gerekecektir. Tarifi, hacmen %45 olarak veriyoruz. Eğer siz isterseniz bu oranı
arttırıp azaltabilirsiniz.
Rakılık Anason Yağının Özellikleri
Evde rakı yapımı için kullanılacak anasonun özellikleri rakının kalitesini belirler.
Rakılık anason nedir? Rakılık anasonun
özellikleri nelerdir? Rakılık anasonun farkı nedir?
- Tane anasondan distilasyon yöntemiyle üretilmiş doğal anason aroması yada doğal anason yağı olmalı
- Resmi belgelere sahip olmalı (şişe etiketinde resmi ve ticari bilgiler yer almalı)
- Yapay aroma, doğala özdeş aroma yada rakı kiti olarak satılan ürünlerden olmamalı
Etil Alkolden Rakı Yapımı
Kişisel evde rakı yapımı için etil alkol
kullanılmalıdır. Kesinlikle metil alkol olmamalıdır. Metil alkol ölümcül
sonuçlara sebep olabilir. Kullanacağınız alkolün etil alkol olduğundan emin
olmalısınız ve içinde denatonyum benzoat olmamalıdır. Denatonyum benzoat, etil
alkolün içilemeyecek kadar acı olmasına sebep olur.
- Etil alkol,
- Kağıt havlu,
- Yarıdan Kesilmiş plastik kola şişesi,
- Doğal anason aroması yada yağı,
- Aktif karbon,
- Ölçü için pastör pipet
Etil Alkolün Filtre Edilmesi
Rakı yaparken kullanılacak etil alkol bir defa damıtılarak üretilir. Bir defa damıtmadan geçtiği için içerisinde kötü kokular olur. Bu kötü kokuları azaltmak için alkolün aktif karbon filtre işleminden geçirilmesi gerekir.
Aktif Karbon Filtre Yapımı
Aktif karbon filtre nasıl yapılır? En pratik aktif karbon filtre yapımı?
Yarıdan kesilmiş plastik kola şişesinin kapağına
çiviyle delikler açıyoruz ve tekrar şişenin ağzını kapatıyoruz. Ters çevirip
kağıt havluyu içine yerleştiriyoruz. Son olarak yıkayıp kuruttuğumuz aktif
karbonları içine koyup alkolü içinden geçiriyoruz. Bu işlem ne kadar çok
tekrarlanırsa alkolün kokusu o kadar çok azalır ama havayla uzun süre temas
edeceği için alkol kaybı yaşanabilir.
Anasonlama
Rakı yapımında anason nasıl kullanılır?
Rakı yaparken ne kadar anason yağı kullanılır?
Anasonun ilave
edilmesi aşamasına geldik. Aktif karbon filtreden geçirdiğimiz alkolün bir
litresine 3 ml doğal anason aroması yada 3 ml doğal anason yağı ilave edilerek
bir dakika kadar çalkalanır. Anason yüksek saflıkta bir yağ olduğu için alkolde
daha kolay çözülür.
Seyreltme
Aktif karbon filtreden
geçirdiğimiz alkolümüze anason yağı ilave edip çalkaladık. Şimdide üzerine su
ekleyip seyreltmemiz gerekiyor. Bu kısım rakının alkol değerini belirleyen
kısımdır. Normalde 1 litre alkole 1,13 litre ilave edildiğinde hacmen %45 seviyesinde
bir rakı yapmış oluruz ancak kullanacağımız alkolü aktif karbondan geçirdiğimiz
için uzun süre havayla temas etti. Havayla temas eden alkol uçarak değer
kaybedeceği için yaklaşık olarak hacmen değeri %92 - %93 seviyesinde olacaktır.
Alkol değerinin hacmen %45 olmasını istiyorsak seyreltmek için kullanılacak su
miktarının daha az olması gerekecektir. Bu durumda 1,13 litre su yerine 1 litre
su ilave edilerek seyreltme yapılması gerekir.
Eğer seyreltmek için
ilave edilecek olan su 1,13 litre kullanılırsa yapılan rakı berrak bir görüntü
almaz. Hafif beyazlamış bir rakı görüntüsü alır. Eğer böyle bir durum söz
konusu olursa yapılması gereken biraz daha alkol ilave edilmesidir. İlave
edilecek alkol miktarı, berrak görüntü alana kadar yavaş yavaş eklenerek belirlenir.
En Pratik Rakı Yapımı
En pratik rakı tarifi
nasıldır? En hızlı rakı nasıl yapılır? Kısa yolsan rakı yapımı nasıldır?
Bir litre alkol + 3 ml anason + bir litre su
karışımıyla iki litre rakı elde edilir.
Yazımızı özetlersek bu soruların hepsine birden yanıt vermiş oluruz. Aktif karbon filtreden geçirilmiş bir litre alkolün içine 3 ml doğal anason aroması yada yağı ekleyip bir dakika çalkalıyoruz. Sonra üzerine bir litre iyi kalite su ilave edip tekrar bir dakika karıştırıyoruz. Toplamda iki litre rakımız hazır oluyor.
Diğer rakı yazılarımızı blogumuzdan takip edebilirsiniz. Yeni yazılarımız gelmeye devam edecek.